78192

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


Menšík Josef --- 10. 1. 2004
Re: Medovina

Problém může být také v receptuře, Dříve se používali vinné kvasinky a to
hlavnč kmen Malaga. Dnešní dolské hluboko prokvášející kvasinky dokáží
vyrobit více alkoholu tedy zpracují i více cukru. ten potom chybí jako
zbytkový. Z toho pak vyplývá o kolik procent se nám zvedá alkohol v medovině
o tolik procent je nutné zvednout i dávku medu v zákvasu.

Pepan

----- Original Message -----
From: "Radim Pol??ek" <polasek/=/e-dnes.cz>
To: "Vcelarska konference" <vcely/=/v.or.cz>
Sent: Wednesday, January 07, 2004 3:31 AM
Subject: Re: Medovina


> Kvasinky se přestávají množit při koncentraci alkoholu 8 - 10 % etanolu a
> přestávají zkvašovat cukr a umírají při koncentraci etanolu 12 - 18 %,
> hlubokoprokvášející vydrží více alkoholu než ostatní.
> Na 10 % etanolu v 100 litrech se tam musí dát 20 kg cukru nebo cca 24 kg
> medu. Viděl jsem postup na výrobu medoviny, kde bylo předepsané až
> dvojnásobné množství medu. V takové medovině určitě cukr zůstal.
> Párkrát jsem medovinu dělal a to vždy s dvojím kvašením. V prvním jsem
> namíchal med tak, aby po zkvašení bylo v medovině cca 8-10 % alkoholu,
toto
> kvašení proběhlo rychle do měsíce, kvasinky se usadily na dně a čistou
> medovinu jsem stáhnul. Pak jsem doplnil med tak, aby po zkvašení bylo
> nakonec v medovině cca 16 %. Pokud bych tam dal medu více, už by nezkvasil
a
> zůstal by v medovině. To druhé kvašení probíhalo několik měsíců a skončilo
> zase usazením kvasinek. (a stočením do lahví)
>
> R. Polášek
>
> ----- Original Message -----
> From: "Tomá Jaa" <tomas.jasa/=/email.cz>
> To: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
> Sent: Tuesday, January 06, 2004 6:14 PM
> Subject: Medovina
>
>
> > Zdravím všechny kolegy,
> > Už jsem vyprodukoval několik várek medoviny. Některá se nechaly pít
> některé
> > byly dobré, po některých ani nebolela hlava, jedna byla na vylití.
> > Ale stále mě trápí jeden problém s kterým si nevědí rady ani kamarádi-
> > technologové vinaři z VŠ. A to ten, že mi to pokaždé prokvasí téměř do
> > sucha. Jinak řečeno neobsahuje žádný zbytkový cukr. Napadlo mě několik
> > možností, ale buď nejsou technicky proveditelné nebo nejsem tak odvážný.
> > Medu dávám podle návodu, kvasinky jsem zkoušel hlubokoprokvášející, i
pro
> > vína se zbytkovým cukrem. Zkoušel jsem přerušit kvašení i různé teploty,
> > siru, čeření, ale pořád nic. Momentálně mě napadá ty kvasinky
odfiltrovat,
> > ale nevím o nikom kdy by mi zapůjčil takový filtr.
> > Nemáte náhodou někdo s tímto zkušenosti a jste ochotni se o ně podělit?
>
>
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 4861


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu